Știați că…


 •  Reality-ul show-ul amazing raceAmazing Race propune un treasure hunt global, emisiunea care a popularizat cel mai bine căutarea de comori și a prezentat unui public larg multe locuri secrete de pe toate continentele.
 • Treasure hunt-ul este o activitate care te scoate din zona de confort și care te ține în suspans de la început și până la final. Indicii, ghicitori și provocări prin care treci împreună cu oameni dragi ție sau pe care abia i-ai cunoscut, toate se aștern ca amintiri memorabile. Treasure hunt-ul îți dă atât cât vrei să iei, îți dă posibilitatea să-ți depășești propriile bariere, să dansezi în mijlocul unei intersecții aglomerate, să construiești un submarin împreună cu echipa fără să vorbești, să scrii poezii sau să te aventurezi prin parc legat la ochi. E o experiență complexă în care ajungi să-ți descoperi noi laturi și în care poți lega relații mai strânse cu ceilalți.
 • Un cuplu din Țara Galilor a participat la 50 de treasure hunt-uri.
 • Cel mai vechi joc video real life cu tema treasure hunt a fost aventura Pimania, lansat în 1982. Cei care au finalizat jocul au primit un indiciu către locul unde se afla un cadran solar ce valora 11.000 USD. Cadranul solar putea fi găsit doar în decursul unei zile din fiecare an – 22 iulie – la Hindover Hill, East Sussex. Premiul a fost în final cerut în 1985 de către Sue Cooper și Lizi Newman.
 • Cel mai mare treasure hunt game a implicat 1001 participanți, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Newcastle, Marea Britanie pe 9 iulie 2014. Treasure hunt-ul a purtat participanții în diferite locuri din cheile Gateshead.
 • În 1956, comediantul Jan Murray a produs primul show televizat care avea la bază conceptul de treasure hunt.
 • Cel mai mare scavenger hunt (identificarea unor comori 2dintr-un perimetru fix, pe baza unor indicii) a implicat 2.079 participanți și a fost organizat de Google Fiber Provo și alte companii din SUA, pentru evenimentul “Passport to Provo”, care a avut loc în Provo, Utah, SUA, pe 13 Septembrie 2014.
 • În filmul Vânătoarea de comori, un serial de televiziune canadian din 1999, în episodul 28 (Puzzle-ul țiganilor – Gypsy Jigsaw), relicva căutată a fost Coroana țiganilor – Crown of the Roma people, acțiunea având loc în România anului 1830.
 • Cea mai mare vânătoare de ouă de Paște s-a făcut cu 501.000 care au fost căutate de 9.753 copii, însoțiți de părinții acestora, la Cypress Gardens Adventure Park din Winter Haven, Florida, SUA, pe 1 Ap3ril 2007.
 • Un rapper american a organizat un treasure hunt pentru fanii lui, comorile fiind cutii cu cereale care ascundeau câte 100 de dolari.
 • Mitul comorilor îngropate ale piraților a pornit de la trei povești cunoscute: “The Gold-Bug” de Edgar Allan Poe, “Wolfert Webber” de Washington Irving și Treasure Island de Robert Louis Stevenson. Acestea diferă destul de mult ca acțiune, dar toate îl au ca punct de plecare pe Căpitanul William Kidd.
 • În luna mai 2015, un lingou de argint de 50 kg a fost găsit într-o zonă accidentată din largul coastei Île Sainte-Marie din Madagascar de o echipa condusa de arheologul marin Barry Clifford, care este considerat a fi o parte din comoara căpitanului Kidd.